Of kies:   
    Home | Competitie | Beker | Jeugd | Clubs | Wedstrijdkalender | Ratings | Downloads | Contact | Links
  


Schoolschaken - Sybe Terwee    Print dit bericht
Voorronde voor NK Schoolteams uit groepen 3-5

Op zondagmiddag 23 april wordt in Haarlem een basisscholentoernooi voor de groepen 3, 4 en 5 gehouden. Dit is een regionale voorronde waarbij de winnaar zich plaatst voor de landelijke finale in Nijmegen op 10 juni. (Bij voldoende deelnemende teams kunnen zich twee scholen kwalificeren.) Teams bestaan uit viertallen, met eventueel een of twee wisselspelers en/of individueel aangemelde spelers. Er worden 7 ronden van 30 minuten gespeeld, in principe zonder klok. Alleen bij partijen tussen clubspelers, of schakers die gewend zijn aan een klok, wordt een klok gebruikt met een bedenktijd van 15 minuten. Zonodig wordt na een half uur gearbitreerd. Er zijn bekers voor de eerste drie teams en medailles voor de beste individuele prestaties.

 

 Sybe Terwee, 16-04-2017

- ÷zden Tuna    Print dit bericht
NHSB kampioenschap voor C en D teams 2017

Dit kampioenschap werd weer georganiseerd door de NHSB, in samenwerking met de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn.
Het werd gespeeld op 2 april in Cultureel Centrum De Plataan in Zwaag.
Na een welkomst woord door Robert van Dijkhuizen, voorzitter van de jeugdcommissie van Caïssa-Eenhoorn, werd om iets over 10.00 uur het startsein gegeven.

D-TEAMS TOT 12 JAAR
Hier hadden we een deelnemersveld van 10 teams, jammer genoeg iets minder dan vorig jaar. De Kennemer Combinatie was met drie teams aanwezig, De Waagtoren en Caïssa-Eenhoorn met twee teams.
Verder waren De Wijker Toren, Schaakmat en Purmerend met één team aanwezig. Er werden zeven ronden Zwitsers gespeeld met een bedenktijd van 25 minuten p.p.p.p. Na vier rondes was er één team met een 100% score, het eerste team van Kennemer Combinatie.
Zij hadden 8 punten en werden gevolgd door Caïssa-Eenhoorn I met 6 punten en De Waagtoren I en het tweede team van Kennemer Combinatie met vijf punten. De vijfde ronde In deze ronde wist het eerste team van Kennemer Combinatie weer met 4-0 te winnen, ditmaal van Schaakmat die toch geweldig partij gaven.
De beide teams van De Waagtoren en Caïssa-Eenhoorn speelden tegen elkaar en deze enorme spannende wedstrijd eindigde in 2-2. Het tweede team van Kennemer Combinatie speelde ook gelijk tegen het tweede team van De Waagtoren.
De zesde ronde Het eerste team van Kennemer Combinatie won ook deze ronde weer met 4-0 en stelde hiermee hun titel al veilig. Om de tweede en derde plaats was het nog heel spannend.
De Waagtoren I won met 3-1 van De Wijker Toren en Kennemer Combinatie II speelde gelijk tegen Caïssa-Eenhoorn I. Nu was de stand: 12 punten voor Kennemer Combinatie I en 8 punten voor De Waagtoren I en Caïssa-Eenhoorn I.
Zij hadden één punt voorsprong op Kennemer Combinatie II. Dus spanning volop.
De zevende ronde en laatste ronde We waren het al gewend: Kennemer Combinatie won weer met 4-0, dit keer van hun derde team. Zij werden kampioen met 14 punten en 26 bordpunten, dus maar 2 bordpunten verloren.
We mogen stellen dat dit grandioze cijfers zijn die bij een kampioen horen.
In de strijd om de tweede en derde plaats was het heel spannend. De Waagtoren speelde in een schitterende wedstrijd gelijk tegen SC. Purmerend en omdat Caïssa-Eenhoorn I met 4-0 van De Waagtoren II won eindigden zij met 10 punten op de tweede plaats.
De Waagtoren I werd met 9 punten derde. Het tweede team van Kennemer Combinatie werd vierde, met 8 punten.
De vijfde plaats werd heel mooi gewonnen door het tweede team van Caïssa-Eenhoorn, met 7 punten.
De zesde plaats was voor SC Purmerend met 6 punten.
De zevende plaats was voor Schaakmat met 5 punten en het derde team van Kennemer Combinatie eindigde op de achtste plaats met 5 punten.
De negende plaats was voor De Wijker Toren met 4 punten en op de tiende plaats eindigde De Waagtoren II met toch heel knap 2 punten.

Onze felicitatie aan het geweldige kampioensteam dat bestaat uit; Amelia Jonkman, Jurriaan Boeren, Mats de Jong en Quint de Jong.
Zij hebben zich ook geplaatst voor het N.K, wij wensen jullie bij dit kampioenschap heel veel succes!!!
In de D-categorie heeft de NHSB ook altijd een mooie beker voor het beste tweede team.
Dit was dit keer wederom het tweede team van Kennemer Combinatie.
Dit team bestaat uit de spelers Ivo Andringa en de schaakfamilie Lücke, bestaande uit Kasper, Felix, Jonas en Lena. Gefeliciteerd allemaal!


C-TEAMS TOT 14 JAAR
Hier hadden zich vijf teams opgegeven, twee meer dan vorig jaar. Dit waren de volgende verenigingen: SC Purmerend, met twee teams; SC Santpoort; Kennemer Combinatie en De Waagtoren.
Ook hier was de bedenktijd 25 minuten p.p.p.p. en er werden vijf ronden gespeeld, in ieder ronde had er altijd één team een vrije ronde.
De eerste ronde SC Santpoort speelde tegen SC Purmerend II en won heel mooi met 4-0.
Spannend was het tussen SC Purmerend I en Kennemer Combinatie, dat werd een gelijkspel.
De Waagtoren had een vrije ronde en won dus met 4-0. De tweede ronde In deze ronde had Kennemer Combinatie een vrije ronde en won dus met 4-0.
De twee teams van SC Purmerend speelden tegen elkaar, die wedstrijd werd heel mooi met 4-0 gewonnen door het eerste team.
Een hele spannende wedstrijd zagen we tussen De Waagtoren en SC Santpoort, deze schitterende wedstrijd eindigde in 2-2.

De derde ronde Hier stond weer een prachtige wedstrijd tussen SC Purmerend I en De Waagtoren op het programma, deze wedstrijd werd heel knap met 4-0 gewonnen door De Waagtoren, het was een schitterende wedstrijd waar iedereen van kon genieten.
Kennemer Combinatie wist ook heel knap met 3-1 te winnen van het tweede team van SC Purmerend.
SC Santpoort was vrij, dus won met 4-0. De vierde ronde In deze ronde was SC Purmerend II vrij en won dus met 4-0.
Er was weer een schitterende ronde. De Waagtoren speelde tegen Kennemer Combinatie en won deze grandioze wedstrijd met 4-0.
SC Santpoort speelde tegen SC Purmerend 1 en verloor deze prachtige wedstrijd met 4-0.

De vijfde ronde Bij het ingaan van de laatste ronde was de stand: De Waagtoren 7 punten, hierna volgden drie teams met 5 punten.
Dit waren SC Purmerend I, SC Santpoort en Kennemer Combinatie.
Het tweede team van SC Purmerend had 2 punten.
De Waagtoren speelde tegen het tweede team van Purmerend en won met 4-0. Zij werden hiermee kampioen in deze klasse, onze felicitatie aan dit geweldige team! Om de tweede plaats was het heel spannend, deze wedstrijd ging tussen Kennemer Combinatie en SC Santpoort en werd met 3½ - ½ gewonnen door SC Santpoort. SC Purmerend I had in deze ronde een vrije ronde en won dus met 4-0.

We kregen nu de volgende eindstand: Kampioen werd De Waagtoren, heel knap met 9 punten. De tweede plaats was voor Purmerend I met 7 punten en 14 bordpunten, derde werd SC Santpoort ook met 7 punten maar een ½ bordpunt minder.
De vierde plaats was voor Kennemer Combinatie met 5 punten en de vijfde plaats was voor het tweede team van SC Purmerend met 2 punten.

Omdat de C-categorie eerder klaar was dan de D-categorie werd na de vijfde ronde eerst de prijsuitreiking voor deze groep gedaan.
De Kampioensbeker was voor De Waagtoren dit kampioensteam bestaat uit de spelers Max Bookelman, Max Hooijmans, Milan de Boer, Sander Meijer.
De tweede plaats was voor het eerste team van SC Purmerend dit team bestaat uit de spelers Romayn Brandsma, Vladimir Bartels, Tim van Rijs, Dennis Jansma. SC Santpoort behaalde de derde plaats en kreeg de derde beker.
En alle prijswinnaars kregen natuurlijk ook een mooie medaille.

Hierna was er nog gelegenheid om foto’s te maken. De eerste twee teams gaan onze bond vertegenwoordigen op het Nederlands Kampioenschap. Wij wensen jullie heel veel succes.
Alle spelers kregen allemaal een schitterend vaantje als herinnering aan dit kampioenschap.
Leuk was dat er ook Zwaag-tv aanwezig was dus kunnen we nog even terug kijken naar dit kampioenschap.
We kunnen het zien op zwaag-tv.nl internet televisie.

Ik wil alle schakers bedanken want het was dankzij hun enthousiasme een geweldig kampioenschap.
Verder wil ik bedanken: Ben Takken, de beheerder van De Plataan, en Robert van Dijkhuizen voor zijn computerwerk.
Alle leden van Caïssa-Eenhoorn die ons bij dit kampioenschap hebben geholpen, vooral achter de bar.
Onze arbiter Johan Paul Hendriks voor zijn geweldige begeleiding tijdens dit kampioenschap.
En ook alle verenigingen voor het deelnemen aan dit kampioenschap.
Wij wensen alle teams heel veel succes bij het Nederlands Kampioenschap.

Gilles

 ÷zden Tuna, 10-04-2017

- ÷zden Tuna    Print dit bericht
Boekenbeurs MEC zaterdag 08 april 2017

Zaterdag 8 april is er van 11.00-14.00 uur een boekenbeurs in het Max Euwe Centrum (Max Euweplein 30a, 1017 MB Amsterdam).
Toegang gratis.

Er zijn ook andere (internationale) aanbieders aanwezig, dus een groot en gevarieerd aanbod tegen schappelijke prijzen!

Particulieren kunnen tot woensdag 5 april een tafel reserveren via: euwemec@xs4all.nl of 020-6257017.

 ÷zden Tuna, 30-03-2017

Kwartfinale - Aart Strik    Print dit bericht
Bekercompetitie

Er moet nog een wedstrijd gespeeld worden, maar inmiddels is de loting verricht voor de kwartfinale van de NHSB-bekercompetitie.

Het resultaat:

Aartswoud         - De Uil

Purmerend        - EP:Beerepoot MACH

Krommenie       - Bergen

De Groene Zes    - Heerhugowaard   of Heerhugowaard - MSC

Zo snel mogelijk nadat de uitslag van MSC – De Groene Zes binnen is verschijnt de indeling ook op de bekerpagina. Betrokken teams krijgen bericht.

De competitieleider

 

 Aart Strik, 28-03-2017

NHSB Jeugd Vier - Chris de Saegher    Print dit bericht
KC Chesscool winnaar bij de E-teams

Evenals in 2015 en 2016 heeft Kennemer Combinatie beslag weten te leggen op de eerste prijs bij de E-viertallen. KC Chesscool E1 deed dit door in de laatste en beslissende wedstrijd de ook sterk voor de dag komende stadsgenoot HWP E1 nipt met 2½-1½ te verslaan. HWP was nog wel op voorsprong gekomen door een snelle zege van Tjacko Bok op Sophia Jonkman. Aan het derde bord had Nathan Heesbeen die wellicht kunnen uitbouwen maar hij liet eeuwig schaak toe tegen Wouter Betjes. De ommekeer kwam toen Luuk Hetterscheidt tegen Amelia Jonkman in iets mindere stand met zijn dame een gedekte pion sloeg. Aan het topbord was Quint de Jong inmiddels tegen Isaac Visser op gedegen wijze ook zijn zesde partij in winst aan het omzetten. Purmerend E1 pakte op respectabele afstand het brons, net voor KC Chesscool E2 dat de prijs voor het beste tweede team in de wacht sleepte.

Al deze teams zijn geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap op 13 mei in Zuid-Scharwoude en dat geldt ook voor de nummer 5 Schaakmat (als organiserende vereniging). Eervolle vermelding nog voor het thuisteam van ZSC-Saende dat volledig met spelers aantrad voor wie dit hun eerste toernooi was. En de vermakelijke verhandeling over verrassende wendingen in de schaakopening die Frank Tijdeman voorafgaand aan de prijsuitreiking gaf mag ook niet onvermeld blijven! Al met al een geslaagde middag in Denksportcentrum Boko Zaandam en hopelijk volgend jaar wat meer deelnemende teams als het toernooi dan niet in hetzelfde weekend valt als het scholenkampioenschap.

Eindstand:

1. KC Chesscool E1              12       21½

2. HWP Haarlem E1              10       20½

3. Purmerend E1                     7        15

4. KC Chesscool E2                7        13

5. Schaakmat E1                     3          7

6. ZSC-Saende E1                  2          5

7. Purmerend E2                     1          2 

 Chris de Saegher, 27-03-2017

NHSB Schoolscha - Chris de Saegher    Print dit bericht
Het Koraal (Assendelft) sterkste in eindstrijd Basisonderwijs

In een afgeladen Pelikaan in Krommenie vond zaterdag 25 maart de grote finale van het Schoolschaak Kampioenschap plaats. Er was ditmaal weer een flink aantal regio's vertegenwoordigd en alle 29 teams hadden gebruik gemaakt van hun plaatsingsrecht. De titel bleef uiteindelijk in de Zaanstreek en daar was Het Koraal verantwoordelijk voor. Onder aanvoering van topbordspelers Stella Honkoop (8½ uit 9!) en Tim van Pel (8 uit 9) leek in ronde 4 al de beslissende stap te worden gezet met een zwaar bevochten 2½-1½ zege op de uiteindelijke nummer 2 Klim-Op Purmerend. Pas in ronde 7 werd het eerste (match)puntverlies geleden tegen streekgenoot De Werf (Zaandijk) en het werd nog echt spannend toen vervolgens ook De Tweemaster (Vijfhuizen) de koploper op een gelijkspel hield. Klim-Op had onder aanvoering van Vladimir Bartels (8 uit 9) de draad van de overwinningen inmiddels weer helemaal opgepakt en ging op bordpunten nu zelfs aan kop. Maar ook zij moesten in de slotronde genoegen nemen met 2-2 tegen De Tweemaster. Het Koraal wees het team van Bloemendaalse School Vereniging terug met 3 - 1 en kroonde zich tot kampioen. Voor De Tweemaster een welverdiende derde plaats en ook eremetaal voor De Werf (ook daar een fraaie 8 uit 9 voor vierde bordspeler Youri Honig) die met een 3-1 zege over Bos en Vaart (Haarlem) heen ging. Op een half bordpuntje van het podium maar wel goed genoeg voor een NK-plek het team van De Tandem (Hoorn) dat ook het gehele toernooi aan de hoogste tafels was te vinden.

Wij wensen de teams die onze bond mogen vertegenwoordigen bij het NK in Nijmegen veel succes. En tenslotte gaat onze dank naast de vaste groep medewerkers in De Pelikaan ook weer uit naar alle regioleiders die alle voorwedstrijden in goede banen hebben geleid!

Eindstand na 9 ronden (achtereenvolgens teamnaam, matchpunten, bordpunten):

1. Het Koraal (Assendelft)                             16       26½

2. Klim-op (Purmerend)                                 15       27

3. Tweemaster (Vijfhuizen)                            12       23½

4. De Werf (Zaandijk)                                     12      22½

5. De Tandem (Hoorn)                                    12      22

6. Bos en Vaart (Haarlem)                              11      21½

7. De Meander (Heiloo)                                   11     20

8. De Beekvliet 1 (Velserbroek)                       10    20½

9. De Ark 2 (Haarlem)                                      10    19

10. De Baskuul (Lutjebroek)                             10    19

11. De Ark 1 (Haarlem)                                     10    18

12. BSV (Bloemendaal)                                    10    16½

13. Jacobaschool (Heemstede)                          9    20

14. De Dubbele Punt (Aartswoud)                      9    20

15. Matthieu Wiegmanschool (Bergen)              9    18½

16. Bosschool (Bergen)                                      9    18½

17. Prinses Beatrixschool (Heemstede)             9     18

18. Rudolf Steinerschool (Alkmaar)                    9     17½

19. De Koet (Midwoud)                                       9      17

20. Montessori Beverwijk                                    8      17½

21. Barnewielschool (Oudkarspel)                      8       17

22. De Zes Wielen (Alkmaar)                              8       16

23. De Kluft (Den Helder)                                    7       17

24. De Regenboog (Stroet)                                 7        16

25. De Phoenix (Broek op Langedijk)                  7        16

26. Montessori Purmerend                                  7        15

27. De Rank (Julianadorp)                                  7         13½

28. De Beekvliet 2 (Velserbroek)                         5         14

29. De Vogelweid (Schagen)                               4         12½

   

 Chris de Saegher, 26-03-2017

- ÷zden Tuna    Print dit bericht
Verslag Open Noord-Hollands Dameskampioenschap (12 maart 2017)

Op zondag 12 maart vond de 3e editie van het Open Noord-Hollands Dames Kampioenschap geplaatst. Dit toernooi wordt georganiseerd door Schaakvereniging Opening ’64 uit Sint Pancras. Er hadden zich 20 vrouwen aangemeld die in 3 groepen zouden spelen, de A, B en C groep.
Nieuw dit jaar was de meisjes invitatiegroep. Hierin speelden 5 meisjes onderling tegen elkaar.

Om 10 uur opende Yvonne van Buren het toernooi en gaf daarna het woord aan wedstrijdleider Dennis Geluk die een korte toelichting op de schaaktechnische kant van het toernooi gaf. Daarna konden de klokken worden ingedrukt voor de start van de 1e ronde. Totaal werden er 5 rondes gespeeld met 30 minuten per persoon per partij.

Na een spannende dag met veel mooie partijen, maar ook flinke blunders op het bord waren de prijzen verdeeld. De prijswinnaars waren:

 

Meisjesgroep:

 1. Marit de Boer            4,5 uit 5         
 2. Mirthe Hatzmann                 4 uit 5
 3. Aranka Verweij                     3 uit 5

 

A-groep:

 1. Sandra Keetman                  4,5 uit 5
 2. Amy van Zutphen                4 uit 5
 3. Yvonne van Buren              4 uit 5

 

B-groep

 1. Maria de Wit                          3 uit 5
 2. Jeannette van Diepen        3 uit 5
 3. Jessica Sijs                           3 uit 5

 

C-groep:

 1. Hilleke Crum                         3 uit 5
 2. Charlotte Verkerk                 2 uit 5
 3. Donja Stam                           2 uit 5

 

Een gelijk aantal punten dus in de A, B en C groep. De prijzen werden verdeeld op weerstandspunten. Erg leuk was dat er een aantal thuisschaaksters meededen. Hilleke Crum wist zelfs, als thuisschaakster, de 1e prijs in de wacht te slepen.

 

Het was een zeer geslaagde en, niet onbelangrijk, zeer gezellige dag.

 

Namens Schaakvereniging Opening ‘64

Jeannette van Diepen

 ÷zden Tuna, 13-03-2017

PK Jeugd - Chris de Saegher    Print dit bericht
Nieuwe NHSB Jeugdkampioenen

In de weekends van 11-12 en 18-19 februari is in Zuid-Scharwoude respectievelijk Haarlem weer in alle categorieën gestreden om het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap en de daarbij behorende NK-plekken. Een overzicht van de kampioenen:

categorie                kampioen                                                 

A                             Esper van Baar (Kennemer Combinatie)

B                             Tyro Bekedam (Kennemer Combinatie)

C                             Romayn Brandsma (Purmerend)

D                             Louis ten Hacken (Santpoort)                   

E                             Quint de Jong (Kennemer Combinatie)    

F                              Quint de Jong (Kennemer Combinatie)  

G                             Tjacko Bok (HWP)                                   

H                              Bowe van der Wal (Vijfhuizen)

De volgende spelers verdienden eveneens een NK-ticket:

Romayn Brandsma en Vladimir Bartels (Purmerend)  D-algemeen

Wouter Betjes  E-algemeen 

Amelia Jonkman (KC) en Sophia Jonkman (KC)  E-meisjes

Isaac Visser (HWP) en Mika Venekamp (Schaakmat)  F-algemeen

Dieuwke Hatzmann (De Wijker Toren)  F-meisjes

Timo Elzinga (Magnus) en Melle Jong (RSteinerschool)  G-algemeen

Sophia Jonkman  G-meisjes

 

 Chris de Saegher, 22-02-2017

Binnenkort
28-04-201729-04-2017 
Voorjaarstoernooi Purmerend 2017
VierkampPurmerend  lees verder
06-05-201706-05-2017 
KNSB 9e ronde + NHSB Promotieklasse
Competitie  lees verder
12-05-201713-05-2017 
Karel Kuip Vierkampen
KlassiekHaarlem  lees verder
14-05-201714-05-2017 
JPís Kroegloper Hoorn
Naijlend ZwitsersHoorn  lees verder
25-05-201725-05-2017 
37ste Louis Blok Rapidtoernooi op Hemelvaartsdag
Rapid 6-kampenZandvoort  lees verder
25-05-201725-05-2017 
Grand Prix Purmerend
Purmerend  lees verder
27-05-201727-05-2017 
NHSB-PK Snelschaakkampioenschap 2016
snel: 15x5 minHoorn NH  lees verder
07-06-201730-08-2017 
13e Midzomerschaaktoernooi Bovenkarspel
Open ZwitsersBovenkarspel  lees verder
09-06-201710-06-2017 
45e Vierkampentoernooi De Uil
VierkampHillegom  lees verder
11-06-201711-06-2017 
Grand Prix Haarlem
Driehuis  lees verder
12-06-201719-06-2017 
Open rapid kampioenschap van Heemskerk
rapid 2x4 rondenHeemskerk  lees verder
30-06-201702-07-2017 
ROC Nova College Schaaktoernooi 2017
Klassiek - ZwitsersHaarlem  lees verder